Arhiv novic 2005-2009

9. februar 2010 

Izobraževanje o svetlobnem onesnaževanju za nevladne organizacije in vse interesente 

Četrtek, 11. februarja 2010, ob 16. uri 

Svetlobno onesnaženje in energetsko učinkovita zunanja razsvetljava 

Predavanja organizirata Okoljski center in Društvo Temno nebo Slovenije 

————————————————————————————————————————

13. januar 2010 

 

Predavanje v okoljskem centru na Trubarjevi 50 v Ljubljani

 

Sreda, 20. januarja 2010, ob 18. uri

Narava živi tudi ponoči – vpliv umetne svetlobe na živali 

Predavala bo dr. Mojca Stojan Dolar, Društvo Temno nebo Slovenije 

Vabilo na dogodek

————————————————————————————————————————

18. december 2009
 

Noč v soju sveč 2009 

Vabimo vas, da se nam pridružite pri prižigu simbolične sveče in obeležitvi mednarodne pobude Noč v soju sveč, ki spodbuja k počasnejšemu ritmu življenja in večji povezanosti z ljudmi in naravo.

Kdaj: torek, 22. 12. 2009 ob 16. uri
Kje: Čevljarski most v Ljubljani
Organizator: Društvo Temno nebo Slovenije 

————————————————————————————————————————

28. november 2009
 

Predavanja v okviru Mednarodnega leta astronomije 2009 v Prirodoslovnem muzeju Slovenije

Četrtek, 10. 12. 2009, ob 18. uri
VPLIV RITMA SVETLOBE NA POJAV BOLEZNI PRI ČLOVEKU
Predavala bo prof. dr. Damjana Rozman (Center za funkcijsko genomiko in bio-čipe, Inštitut za biokemijo, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani)


Četrtek, 17. 12. 2009, ob 18. uri
ŽIVALI IN SVETLOBNO ONESNAŽEVANJE
Predaval bo dr. Tomi Trilar, muzejski svetnik

————————————————————————————————————————

20. november 2009
 

Strokovni predavanji Temnega neba za občine, podjetja in ustanove

Temno nebo Slovenije organizira strokovni predavanji za občine, podjetja in ustanove na temo Svetlobno onesnaženje in energetsko učinkovita zunanja razsvetljava. Predavanji bosta v 

torek 24. 11. 2009 ob 13. uri na Gospodarski zbornici Slovenije – Center za poslovno usposabljanje (dvorana Soča) v Ljubljani in  

sredo 25. 11. 2009 ob 13. uri na Regionalni gospodarski zbornici Celje (dvorana A) v Celju 

Prezentacije

————————————————————————————————————————

 

2. Mednarodni simpozij za parke s temnim nebom in

2. Tabor za temno nebo

14. – 19. september 2009, Naravni park Lastovsko otočje, Hrvaška. 

Tematike simpozija:

 • biološki učinki umetne svetlobe na živalske in rastlinske vrste
 • svetlobno onesnaženje kot grožnja biotski raznovrstnosti, naravni in kulturni dediščini
 • vloga zavarovanih območij v prizadevanjih za zmanjševanje svetlobne onesnaženosti
 • nočno nebo in nočna krajina kot vrednota
 • kako in zakaj vključevati astronomijo in nočne aktivnosti v turistično ponudbo in načrte ohranjanja narave, ipd.

Simpozij zajema kakovostna predavanja, izlete po naravnem parku in nočna opazovanja na 400 m nadmorske višine. Obiščite http://www.darkskyparks.org za nadaljnje informacije in prijavo (stran je zgolj v angleškem jeziku). 

Preživite zadnje dneve poletja v objemu Jadranskega bisera, kjer je nebo eno izmed najtemnejših v Evropi!

————————————————————————————————————————

31. avgust 2009
 

Opravljen nadzor svetlobnega onesnaževanja okolja v Sloveniji 

V skladu z načrtom dela za leto 2008 in 2009 je inšpekcija za okolje in naravo IRSOP izvedla nadzor svetlobnega onesnaževanja okolja. Cilj nadzora je bil preveriti izpolnjevanje prepovedi in ukrepov za zmanjševanje emisije svetlobe v okolje zaradi obratovanja virov svetlobe, ki povzročajo svetlobno onesnaževanje, določenih v Uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja (Ur.l.RS, št. 81/07,109/07.

————————————————————————————————————————

24. avgust 2009
 

V okviru Mednarodnega leta astronomije 2009 in ob 2. obletnici sprejetja Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, bo v 

petek, 28. avgusta 2009 ob 20. uri v parku Tivoli v Ljubljani veliko  


Javno opazovanje Jupitra in Lune
 

Dogodek, ki se bo odvijal na Jakopičevem drevoredu in na rondoju ob sprehajališču v parku Tivoli v Ljubljani, organizirajo Ustvarjalno astronomsko društvo in Fakulteta za matematiko in fiziko v sodelovanju z astronomskimi društvi iz vse Slovenije. 

Že naslednji večer, v soboto, 29. avgusta ob 19:30 pa vse zainteresirane Temno nebo Slovenije vabi na 

Nočni vzpon na Šmarno goro nad Ljubljano.  

Z vrha Šmarne gore si bodo obiskovalci z manjšimi daljnogledi in fotoaparati ogledali in zabeležili svetlobno onesnaževanje Ljubljane. Z vzponom na Šmarno goro bodo obeležili 2. obletnico sprejeta Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja. 

Odhod na Šmarno goro bo ob 19:30 s parkirišča v Tacnu, povratek z vrha bo ob 22. uri. Pohod je nezahteven, organizator priporoča ustrezno obutev in opremo. Vsak udeleženec hodi na lastno odgovornost.

————————————————————————————————————————
 
16. avgust 2009 

Light pollution reduction in central Slovenia (around Ljubljana) – important results in JUST 2 years!

As you already know Ljubljana has changed a lot of public lighting. Most of the main roads (avenues) are already replaced by fully shielded luminaires. Power reduction by 40% was done just on that main roads (from 250W to 150W), on other roads we do not see significant power reduction. 

It is hard to say how many luminaires in Ljubljana are fully shielded right now, we guess that 40% of total energy of public lighting in Ljubljana is now emitted by fully shielded luminaires. 

Več …

————————————————————————————————————————

5. julij 2009
 

Društvo temno nebo Slovenije je sodelovalo na delavnici projekta Civil Society Engagement with Ecological Economics – CEECEC, ki je potekala v okviru konference združenja European Society for Ecological Economics (ESEE) v Ljubljani med 29. junijem in 2. julijem 2009 (več na http://www.esee2009.si/) . CEECEC je projekt, ki poteka pod okriljem sedmega okvirnega programa Evropske komisije (več na http://www.ceecec.net). 

————————————————————————————————————————

17. junij 2009 

Poslanec DZ Samo Bevk je v parlamentu ministru za okolje in prostor Karlu Erjavcu zastavil poslansko vprašanje v zvezi z reklamnimi panoji, ki jih preko vseh razumnih meja postavljajo reklamne agencije po vsej Sloveniji. Med drugim tudi ob cestah, v križiščih in ob avtocestah, kar predstavlja resno grožnjo prometni varnosti. 

Več …

————————————————————————————————————————

12. maj 2009 

Vse za reklamo! Reklamni panoji ob naših cestah 

Vozniki naj bi se med vožnjo osredotočili na opazovanje prometa. A če sodimo po številu reklamnih tabel ob naših cestah bi lahko sklepali, da naj bi si v svojo zavest predvsem vtisnili najrazličnejša reklamna sporočila. 

Več v Moto Reviji … 

Letos- pardon, lani avgusta smo šli na družinski izlet po Norveški. Z avtodomom. Prevozili smo jo vse od Osla do Lofotskih otokov in Narvika. Kakih 2000 km v eno smer. Na tej poti mi je padel v oči črnobeli jumbo plakat, ki se je pojavil vsakih nekaj sto kilometrov. Norveško sicer ne razumem, a je očitno prinašal neko socialno sporočilo. Ko mi je po nekaj pojavljanjih kapnilo v glavo, da takih plakatov pri nas praktično ni, me je prešinilo še nekaj drugega: na Norveškem ni nobenih drugih plakatov, še posebej ne reklamnih! Na vsej poti ni bilo enega samega jumbota, ki bi Norvežanom lepšal življenje s čudovitimi barvami, še lepšimi obrazi in domiselnimi besednimi igrami. 

Več …

————————————————————————————————————————

28. marec 2009

Poglejte si slike svetovnih prestolnic med akcijo Earth Hour – le kje je Slovenija?

http://www.boston.com/bigpicture/2009/03/earth_hour_2009.html 

Slovenije ni na tovrstnem zemljevidu sveta, saj smo Slovenci obsedeni z razsvetljavo in je za nas nepredstavljivo izklopiti npr. razsvetljavo Ljubljanskega gradu za eno uro. To pa brez težav napravijo na Eiflovem stolpu, angleškem parlamentu, Atenah, Pekingu, celo v Las Vegasu…

————————————————————————————————————————

18. marec 2009
 

Objavljena je diplomska naloga Erike Pogačnik iz Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Naloga podrobno obravnava problematiko svetlobnega onesnaževanja v Triglavskem narodnem parku. 

Naloga v polnem tekstu …

————————————————————————————————————————
 
15. februar 2009 

Društva Mountain Wilderness Slovenije, Temno nebo Slovenije in druge naravovarstvene organizacije vabijo na nočni pohod na Pokljuko. 

Kje naj bi bilo svetlobno onesnaževanje bolj neprimerno – kot v narodnih parkih! 

Iz tega razloga bomo v soboto 21.02.2009 zvečer izvedli nočni pohod od Rudnega polja do Plesišča. Tam bomo opozorili na izginjanje neokrnjenega nočnega neba ter planiran grob gradbeni poseg v narodnem parku, ki bo postavil prostorsko in svetlobno potraten športni objekt v samo srce Pokljuke, v predel, ki je še v večini gozdnat. 

Več o pohodu na Pokljuko …

————————————————————————————————————————

15. januar 2009
 

Takoj po svetovni otvoritvi Mednarodnega leta astronomije se bo v Parizu odvijal simpozij “The Role of Astronomy in Society and Culture” na katerem bo imelo Temno nebo Slovenije predavanje o novi slovenski uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja: 

http://iaus260.obspm.fr/images/documents/piaus260.pdf 

Istočasno bo Temno nebo Slovenije postavilo stojnico in s tem poskušalo pridobiti čim več somišljenikov za zaščito nočnega neba.

————————————————————————————————————————

V Sloveniji rekordna poraba električne energije za razsvetljavo


Temno nebo Slovenije je izvedlo pilotsko raziskavo o porabi električne energije za javno razsvetljavo. V statistiko, ki je prikazana na grafu je vključeno približno 40 % prebivalcev Slovenije v naključno izbranih ter v večjih občinah. Slovenska posebnost je preobilna razsvetljava, ki se kaže v tem, da po nepotrebnem porabimo vsako leto za približno 10 milijonov evrov električne energije. Samo Ljubljana izgubi vsako leto za več kot 1 milijon evrov električne energije! Peljite se po ljubljanski obvoznici in lahko ugasnete luči na avtu. Ne boste opazili razlike! To potrjuje tudi naša raziskava.

{gallery}poraba{/gallery}
Slika: Poraba električne energije za javno razsvetljavo v nekaterih slovenskih občinah, podana v KWh?/prebivalca. Povprečna poraba na prebivalca Nemčije je prikazana z rdečo črto. Od skupaj 33 občin, ki so bile zajete v raziskavo jih ima kar 31 porabo višjo od povprečne porabe v Nemčiji.

Komentar gornjega grafa verjetno ni potreben saj je več kot zgovoren. Slovenija porabi na prebivalca za javno razsvetljavo približno 200% več električne energije kot Nemčija. Večina državljanov Slovenije bi bila verjetno bolj zadovoljna s skromnejšo nemško razsvetljavo in obilnejšimi nemškimi plačami. Poglejte si podatke o porabi v občini Ilirska Bistrica. Tam res potrebujejo nove vetrne elektrarne.

————————————————————————————————————————

4. december 2008
 

Noč v soju sveč 2008 

Toplo vabljeni, da se v soboto, 20. decembra 2008 pridružite akciji Noč v soju sveč, ki poziva premisleku o odnosu do bližnjih, soljudi in narave. 

V Ljubljani jo bomo začeli ob 16.00 na Čevljarskem mostu s prižiganjem sveče velikanke. Še posebej ste vabljeni na čarobni nočni pohod na Pokljuko (z organiziranim avtobusnim prevozom), ki ga izvajamo kot opozorilo javnosti zaradi načrtovanih grobih posegov v naravo v Triglavskem narodnem parku. 

Morda veste, da je na Pokljuki, v osrčju Triglavskega narodnega parka, načrtovano asfaltiranje in osvetlitev skoraj 2 km dolge tekaške proge. Taka poteza je iz stališča ohranjanja narave in zaščitenih območij popolnoma nesprejemljiva. 

Prosimo vas, da nam svojo udeležbo potrdite na e-naslov darksky@tp-lj.si ali na telefonsko številko 01 4776653 do ponedeljka, 8. decembra. Veseli bomo če lahko vas ali vašo organizacijo uvrstimo med uradne podpornike prireditve. Pohod organizirata Mountain Wilderness Slovenije in Temno nebo Slovenije. 

Se vidimo 20. decembra ob prižiganju sveče in na idiličnem zimskem pohodu!

————————————————————————————————————————

4. december 2008
 

Predavanje Vpliv svetlobnega onesnaževanja na živali 

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije prireja danes ob 19h predavanje z naslovom Vpliv svetlobnega onesnaževanja na živali. Na predavanju nam bo dr. Tomi Trilar povedal, kako lahko z uporabo umetne svetlobe nehote vplivamo na naravo. Seznanili se bomo s tem, kako pretirano osvetljevanje učinkuje na različne skupine živali, npr. na žuželke, ptice in netopirje. Predavanje bo v salonu Vrtnica, v Grand hotelu Union, Miklošičeva cesta 1 v Ljubljani. 

Ker je tema predavanja nadvse aktualna tudi v tem, predprazničnem in prazničnem času, ko se prižgejo številne ‘praznične’ luči, ste seveda na predavanje zelo lepo vabljeni.

————————————————————————————————————————
 
3. december 2008 

Temna stran svetlobe 

Ali je pomembno, da noč ostane temna ali pa je to samo sebična želja nekaterih maloštevilnih čudaških raziskovalcev neba? O tem so se pogovarjali strokovnjaki iz celega sveta v okviru 8. simpozija za varstvo nočnega neba v Kuffnerjevi zvezdarni na Dunaju. 

Podrobneje o tem v članku, objavljenem v 12. številki revije Sterne und Weltraum na str. 107. Omenjeno je tudi Temno nebo Slovenije, ki da je sploh vzgled vsemu sodobnemu svetu v boju proti svetlobnemu onesnaženju.

————————————————————————————————————————

8. september 2008
 

Preprečen poizkus uporabe svetlobnih topov na koncertu Telekoma 

V sredo 3. septembra 2008 smo člani Temnega neba in simpatizerji v samo 3 minutah uspeli ugasniti svetlobni snop nad Ljubljano (sky-bemeamer). Postavilo jih je angleško podjetje ob koncertu, ki ga je potem v petek 5. septembra organiziral Telekom Slovenije, ki je v večinski lasti države. Uporaba svetlobnih topov je namreč z uredbo Vlade RS 4162 v Sloveniji prepovedana (16. člen). Zagrožena kazen je 12.000 evrov. 

————————————————————————————————————————

1st International Dark Sky Camp
Lastovo, Croatia, 25. August – 3 September 2008
 

We have long sought the most natural dark starry sky in Europe. Maybe there are some lonely points (islands) in Europe where one can experience a genuine starry sky not polluted by artificial light. One of these gems that civilisation still has not managed to »develop« is the island of Lastovo on the Croatian coast. 

1. Mednarodni tabor temno nebo na Lastovu
25. avgust – 3. september 2008
 

Dolgo smo iskali najbolj naravno, temno zvezdno nebo v Evropi. V Evropi je morda samo nekaj osamljenih točk (otokov), kjer lahko doživite pravo, svetlobno neonesnaženo zvezdno nebo. Eden od teh biserov, ki ga civilizacija še ni uspela »razviti« je otok Lastovo na Hrvaški obali. 

————————————————————————————————————————

20. maj 2008 

Nevarnosti umetne svetlobe 

Dolenjska je preveč osvetljena, je na ponedeljkovi okrogli mizi o svetlobnem onesnaževanju izpostavil Andrej Mohar, eden od pobudnikov Temnega neba Slovenije. 

————————————————————————————————————————

19. maj 2008
 

Javna tibuna “Svetlobno onesnaževanje in vpliv na zdravje” v Novem mestu 

V ponedeljek 19.maja 2008 je članica ŽO SDS Novo mesto ga.Vanja Kolenc v sodelovanju z inštitutom Jožeta Pučnika v Novem mestu organizirala izredno zanimivo javno tribuno z naslovom “Svetlobno onesnaževanje in vpliv na zdravje”. 

————————————————————————————————————————

21. april 2008
 

Protest naravovarstvenikov proti nerazumnemu trošenje energije 

Ob Dnevu Zemlje se je v občini Lukovica zbralo trideset naravovarstvenikov, ki so s tem opozorili na nerazumno in nesmiselno trošenje električne energije. V občini Lukovica je namreč zgrajena nova lokalna cesta, ki vodi do zasebnega skladišča s popolnoma nepotrebno in močno pretirano razsvetljavo. V Avstriji ali Nemčiji so takšne ceste, kjer ponoči ni prometa, nikoli ne osvetljujejo. Pri nas se je razširila navada, da se osvetljuje tudi ponoči povsem prazne vaške poti, ki jih v nočnem času nihče ne uporablja. 

————————————————————————————————————————

16. april 2008
 

Zaščiteno nočno nebo nad Flagstaffom 

Včeraj je bila 50 obletnica prve uredbe, ki je omejila reklamiranje z žarometi na nočnem nebu nad Flagstaffom v Arizoni, ZDA. Flagstaff ima zdaj status prvega mesta Mednarodne zveze za temno nebo z uredbo proti svetlobnemu onesnaževanju, ki omejuje nočno razsvetljavo. 

Več o tem na strani Astronomska slika dneva – 16. april 2008.

————————————————————————————————————————

30. marec 2008 

Razsvetljava zgradb (svetlobno onesnaženje) in njen vpliv na populacije netopirjev. Znanstveni članek raziskovalcev iz Madžarske. 

————————————————————————————————————————

28. januar 2008
 

V ponedeljek, 28. 1. 2008 ob 13h05, je Tretji program – program ARS Radia Slovenije predvajal oddajo Pogledi na sodobno znanost, v kateri sta sodelovala člana Temnega neba prof. dr. Tomaž Zwitter in dr. Tomi Trilar. Oddajo posvečeno svetlobnemu onesnaževanju v Sloveniji je moderiral g. Goran Tenze. 

 • Naslov: Vpliv svetlobnega onesnaževanja na starejše in živali
 • Trajanje: 20 minut  

Posnetek oddaje je na voljo tukaj.

————————————————————————————————————————

25. januar 2008
 

Predavanja na temo svetlobnega onesnaženja »6 x 10 minut« 

 • Prirodoslovni muzej Rijeka
 • Petek, 25. januarja 2008, ob 19. uri

————————————————————————————————————————

25. januar 2008
 

Svetovna popotnica Milanka Lange Lipovec: moti me svetloba iz več kot 5 km oddaljenega svetlobnega panoja na TR 3 

Protestno pismo Ministrstvu za okolje in prostor. 

————————————————————————————————————————

10. januar 2008
 

Telekom Slovenije bo omejil obratovanje nočne razsvetljave poslovne stavbe 

V Telekomu Slovenije smo se odločili, da bomo v prehodnem času s koncem prazničnih dni (15. 1.) ugasnili barvno osvetlitev, časovno pa bomo omejili tudi osvetljavo z belo svetlobo – in sicer v zimskem času od 17. do 22. ure, v poletnem času pa od 21. do 24. ure. 

Z lepimi pozdravi 

Tina Cipot Mal, Služba za odnose z javnostmi, Telekom Slovenije 

————————————————————————————————————————

27. december 2007
  

Nočno delo je uvrščeno med kancerogene dejavnike 

Po skoraj dvajsetih letih raziskovalnega dela je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pravkar dodala na listo karcenogenih dejavnikov tudi – nočno delo. Nočno delo je sedaj na istem spisku kancerogenih dejavnikov kot UV svetloba ali pa izpusti avtomobilskih motorjev. 

Nočno delo prepreči tvorjenje hormona melatonina, prav tako tudi svetenje z umetno svetlobo v spalnice, kar je posledica svetlobnega onesnaženja. Pomanjkanje melatonina pa povečuje tveganje za rakava obolenja. 

Medicinske sestre, policisti in vsi, ki MORAJO delati ponoči tako lahko upravičeno zahtevajo višje plače v primerjavi s tistimi, ki jim to ni potrebno. Skrbijo nas delavke in delavci v casinojih, ki zelo pogosto delajo ponoči. Le ti so po nepotrebnem izpostavljeni večjemu tveganju za rakavimi obolenji. 

Vlada se je očitno odločila zelo pametno, da je v nedavno sprejeti Uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja določila tudi varovanje bivalnih prostorov pred vsiljeno umetno svetlobo iz ulice. 

Poglejte si nekaj tujih povezav na spletne strani o posledicah nočnega dela in izpostavljenosti umetni svetlobi. 

————————————————————————————————————————

21. december 2007 

Noč v soju sveč (CANDLE NIGHT) je mednarodna akcija, ki se je začela na Japonskem ob poletnem enakonočju leta 2003. 

Ugasnite luči – živite počasi! – to je ključno sporočilo te mednarodne pobude, ki je že združila več kot osem milionov ljudi na Japonskem in na vseh koncih sveta. Gre za pobudo, da bi vsi, ki nam ni vseeno za naš planet in za kakovost življenja in sožitja na njem, ob poletnem in ob zimskem solsticiju simbolično za dve uri ugasnili vse električne žarnice in dve uri preživeli pod zvezdami, v soju mesečine ali pa ob svetlobi sveč. Tako, kot so to počeli naši predniki. 

Vabimo vas, da se tej zamisli pridružite in da pobudo prenesete tudi svojim prijateljem in znancem. Združimo se ob soju sveč ob letošnjem zimskem solsticiju, v petek, 21. decembra, od 20.00 do 22.00. 

 • Več o noči v soju sveč …

  Slike s pohoda, ki ga je ob zimskem solsticiju od Mojstrane do slapa Peričnik organiziralo PD RTV Slovenija, Mountainwilderness Slovenije ter Temno nebo Slovenije (udeležilo se ga je 20 pohodnikov):
  {gallery}pohod-pericnik{/gallery}

————————————————————————————————————————

13. december 2007
  

Predavanja na temo svetlobnega onesnaženja »6 x 10 minut«

 Prirodoslovni muzej Slovenije, Četrtek, 13. 12. 2007, ob 18. uri 

 1. Marjeta Keršič – Svetel: TEMNO NEBO KOT SVETOVNA DEDIŠČINA
 2. Herman Mikuž: SVETLOBNO ONESNAŽEVANJE V SLOVENIJI
 3. Dr. Tomaž Zwitter: BLEŠČANJE, VARNOST IN STAREJŠI LJUDJE
 4. Dr. Tomi Trilar: VPLIV SVETLOBNEGA ONESNAŽEVANJA NA BIODIVERZITETO
 5. Klemen Španinger: VPLIV TEMNE NOČI NA ZDRAVJE LJUDI
 6. Andrej Mohar: UREDBA O SVETLOBNEM ONESNAŽEVANJU IN ZAKAJ JO POTREBUJEMO  

Kdor se ni mogel udeležiti dogodka si lahko ogleda kratko reportažo

————————————————————————————————————————

3. december 2007 

Vlada je na redni seji 29. novembra 2007 sprejela Uredbo o spremembah in dopolnitvi uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja. Sprejete so bile manjše spremembe, ki omogočajo dekorativno osvetljevanje brez omejitev v odobju od 1. decembra do 15. januarja. Nadalje je bil 4. členu dodan nov 3. odstavek v katerem so pri omejitvah svetenja nad vodoravnico izvzete svetilke, ki so sestavni del kulturnega spomenika in je električna moč posamezne svetilke manjša od 20 W. 

Popravljenih je bilo tudi nekaj kozmetičnih napak v 28. členu.  

Celoten tekst Uredbe o spremembah in dopolnitvi uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja.

————————————————————————————————————————

2. december 2007
  

Nekaj posameznikov iz Slovenskega društva za razsvetljavo, ki so med bolj zaslužnimi za veliko svetlobno onesnaženje in za to, da Slovenija porabi 70% več energije na prebivalca za javno razsvetljavo kot je povprečje v EU je sprožilo pravo medijsko gonjo proti Uredbi. Prizadevajo si, da bi praktično odpravili vse omejitve, tako glede porabe elektrike, kot tudi svetenja v vesolje. 

Njihovo rovarjenje je popolnoma nesmiselno in za državo skrajno škodljivo saj bi se poraba energije in svetlobno onesnaženje neomejeno povečevali. Hkrati s tem pa tudi rakasta obolenja s svetenjem nad vodoravnico, torej v spalnice. 

Več o škodljivem delovanju Slovenskega društva za razsvetljavo v daljšem prispevku Temnega neba: »Strokovnjaki« za razsvetljavo prodajajo meglo in hočejo državnemu sekretarju mag. Tavzesu »soliti pamet« 

SDR, kot strokovno združenje do zdaj za zmanjšanje svetlobnega onesnaženja ni storilo ničesar. Še posebej je zaspalo na področju ekološkega izobraževanja in ozaveščanja svojih članov o škodljivosti svetlobnega onesnaženja. Namesto, da bi poskrbelo za prilagoditev razsvetljave zahtevam uredbe raje rovari proti uredbi. Slednja zahteva od osvetljevalske stroke višji nivo strokovnosti in uporabo sodobnejše tehnologije, kar pa je za nekatere kot kaže prehud zalogaj. 

————————————————————————————————————————

29. oktober 2007

Okolju škodljive svetilke na mostu čez Gradaščico na Barjanski cesti v Ljubljani

V zadnjih dneh so se na Temno nebo Slovenije vsuli protesti, da se montirajo okolju škodljive svetilke na mostu čez Gradaščico na Barjanski cesti v Ljubljani. Barjansko vpadnico nujno potrebujemo, osvetljen most tudi, to sploh ni sporno, problem pa je, da so na mostu montirajo svetilke, katerih učinkovitost je samo okoli 50 %, vsa ostala energija pa se ali izgubi na sekundarnih reflektorjih (ogledalih) ali pa seva neposredno v vesolje. 

Svetilke na mostu čez Gradaščico ne ustrezajo določilom Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja. To je zadosten razlog za njihovo odstranitev in namestitev svetilk, ki so v skladu s slovensko zakonodajo.  

Več v odprtem pismu županu g. Zoranu Jankoviču in medijem.

————————————————————————————————————————

16. november 2007  

Jumbo pano – nevaren LED prikazovalnik na stolpnici TR 3 v Ljubljani 

Blišč in beda Slovenije. Odprto pismo ministrom in medijem

V četrtek 15. novembra 2007 so prižgali jumbo LED prikazovalnik na stolpnici TR 3 v Ljubljani. Stvar presega vse razumne meje saj močno sveti čez polovico Ljubljane. Uporabljene so izjemno učinkovite LED diode, zato je osnesnaženje še dosti močnejše. Umetna svetloba utripajočega panoja je zlasti moteča za stanovalce višjih nadstropij, ki so v osi svetenja LED diod in imajo prost pogled na TR 3. Tovrstne inštalacije so prava ekološka bomba saj bodo številni okoliški stanovalci ponoči stalno izpostavljeni zdravju škodljivi umetni svetlobi. Posledice bodo težave pri spanju, motnje bioritma in posledično precej večja verjetnost, da zbolijo za rakom. Svetloba LED diod je tako močna, da ne pomagajo niti zavese.  

Več o reklamnem panoju na TR 3.

———————————————————————————————————————— 

7th European Symposium for the Protection of the Night Sky

Light Pollution and Global Warming

October 5-6, 2007, Bled, Slovenia 

Več na spletni strani http://www.darksky2007.si 

Barvni plakat simpozija http://www.temnonebo.org/plakati/Darksky2007-flyer.pdf

————————————————————————————————————————

Sprejet zakon proti svetlobnemu onesnaževanju v Furlaniji in Julijski Krajini 

Regionalni parlament Furlanije in Julijske Krajine je 31. maja 2007 sprejel zakon proti svetlobnemu onesnaženju. Zakon je na las podoben Lombardijskemu, ki ga sicer smatrajo za enega najboljših v svetu. Zakona prepoveduje svetenje nad vodoravnico, kar bo imelo dolgoročno ugoden učinek tudi na stanje neba v zahodni Sloveniji, ki velik del onesnaženja dobi iz Furlanije Julijske Krajine. 

Uradni tekst zakona

————————————————————————————————————————

Temno nebo Slovenije protestira: 27. VERZIJA UREDBE JE NEUSTREZNA 

V petek 1. junija 2007 smo člani Temnega neba na Ministrstvu za okolje in prostor od 7h-9h zaposlenim delili letake s protestom proti 27. verziji uredbe, ki celi vrsti izjem dovoljuje svetenje nad vodoravnico. Upravičeno se sprašujemo ali želi Ministrstvo z Uredbo svetlobno onesnaženje zmanjšati ali pa morda celo povečati. Aktualna verzija uredbe kaže, da se bo onesnaženje še povečalo. 

Obisk na MOP smo izkoristili tudi za razdelitev plakatov in povabilo na konferenco Light Pollution and Global Warming, ki bo od 5. do 6. oktobra na Bledu.

———————————————————————————————————————— 

Konferenca “Starlight 2007”, La Palma, Kanarski otoki 

Od 19. do 20. aprila 2007 je bila na La Palmi konferenca “Starlight 2007”. Sodelovalo je veliko uglednih mednarodnih organizacij in osebnosti. Ta konferenca ter njeni zaključki so lahko odskočna deska za našo konferenco na Bledu

Deklaracija konference “Starlight 2007” 

Pripravlja se EU Direktiva, ki bo prepovedovala svetenje nad vodoravnico, kar je glavni in bistveni problem in nesmisel, saj te svetlobe ne vidimo – povzroča samo bleščanje ljudem in svetlobno onesnaževanje. (AM)

———————————————————————————————————————— 

Komentarji o svetlobnem onesnaženju v našem tisku 

Milijoni letijo v nebo Gorenski glas 25. 4. 2007

Preosvetljena Slovenija 24ur.com 22. 4. 2007 

Tavzesove pravljice Gorenski glas 20. 4. 2007

————————————————————————————————————————

22. april 2007

Dan Zemlje na vrhu Šmarne gore 

Temno nebo Slovenije je skupaj z Mountain Wilderness Slovenije organiziralo na Šmarni gori akcijo za zmanjšanje svetlobnega onesnaženja. Poleg aktivistov in obiskovalcev so se prireditve udeležili tudi poslanec SDS Tomaž Štebe ter minister Žiga Turk.

Prireditev so obiskali in o njej poročali tudi pomembnejši mediji (TV Slovenija, Pop TV, Info TV, Kanal A). 

Slike s prireditve:
{gallery}dan-zemlje{/gallery}

————————————————————————————————————————

21. december 2006

Na TV Sloveniji je bil v oddaji Tednik predvajan 10 minutni prispevek “Kako svetlobno onesnažujemo okolje?” Vabimo vas k ogledu prispevka.

————————————————————————————————————————

6. julij 2006
 

Ministrstvo za okolje RS vabi k oddaji pripomb na Osnutek uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja.

————————————————————————————————————————

16. junij 2006
 

Minister Podobnik sprejel člane civilne pobude za temno nebo Slovenije 

Minister za okolje Janez Podobnik se je skupaj s sodelavci srečal s člani civilne pobude za temno nebo Slovenije. Več si lahko preberete tukaj.

———————————————————————————————————————— 

28. januar 2006

Naš največji oglaševalec Metropolis Media v svoji predstavitvi sporoča, da jim je končno uspelo ukiniti noči. Res je: kamorkoli stopis trčiš v reklamni pano, kamorkoli se pelješ te ob cesti spremljajo osvetljeni panoji. Čudno je le to, da v nekaterih precej bolj razvitih državah, kot so Avstrija, Nemčija in Italija ni tolikšne gostote panojev. Sploh pa ni nobenega ob cestah in še manj ob avtocestah. Le zakaj je temu tako? 

http://www.metropolis-media.com/docs/Osvetljevanje.ppt

———————————————————————————————————————— 

20. januar 2006

Siteco je izdal novi prospekt “Svetlobna imisija in varstvo okolja”, ki prvič upošteva tudi različne okoljske posledice uporabe nočne razsvetljave. 

Žal je v prospektu nekaj spornih trditev, ki ne zdržijo resne strokovne presoje. Za stari CX je splošno znano, da povzroča hudo bleščanje in celo svetenje nad vodoravnico in je zato v Sloveniji glavni krivec za hudo svetlobno onesnaženje. Skoraj gotovo pa svetlobni tok nad vodoravnico presega 0,6% celotnega izseva svetilke saj postanejo kape iz PMMA zaradi staranja sčasoma manj prozorne. Problem je tudi umazanija, ki se nabira na kapi in jo praviloma nihče ne čisti. Nova CX svetilka z izbočenim varnostnim kaljenim steklom naj (glede na tabelo na strani 62) ne bi imela emisije pri kotih gama = 85 stopinj in več. Ali res? Če je steklo izbočeno, potem bi po vsej logiki (oz. Huygensovem načelu) vsaka točka na steklu, kjer tangenta na steklo ni vodoravna morala sevati tudi navzgor. Ce tako svetilko postavimo v pokrajino si zlahka predstavljamo, da bo sevala tudi nad vodoravnico. Zato žal ne ustreza kriteriju ekološke svetilke in v resnici ne more biti uvrščena v razred G6. Slednjemu povsem ustreza edino CX z ravnim kaljenim steklom (str. 57-60), ki ima vse potrebne lastnosti ekološke svetilke. Žal od Siteca priporočen nagib svetilke 7° nad vodoravnico tudi to pretvori iz ekološke v neekološko. 

http://www.sdr.si/predstavitve_05/Siteco_CX_SDR_05.pdf 

Ko smo ze pri umazaniji pa se to: umazanija na izboceni kapi zmanjsuje svetlobo v smeri proti tlem in jo siplje v vse smeri, tudi v vesolje. V nasprotju s tem pa umazana ekoloska svetilka ne sveti cisto nic nad vodoravnico.

————————————————————————————————————————

7. december 2005

Astronomska slika dneva tokrat prinaša zanimiv nočni posnetek Evrope na katerem lahko vidimo vse razsežnosti svetlobnega onesnaženja. Ali prepoznate svoj domači kraj?

————————————————————————————————————————

24. november 2005
 

Nova poslanska pobuda za sprejem ukrepov proti svetlobnemu onesnaženju 

Poslanec DZ Samo Bevk je na seji Državnega zbora RS dne 24. 11. 2005 dal Vladi Republike Slovenije novo pobudo za sprejem uredbe o nadzoru in preprečevanju svetlobnega onesnaženja. 

Kot je na tiskovni konferenci poudaril poslanec Samo Bevk, v tej poslanski pobudi na kratko predstavlja posledice za biotski sistem, javno zdravje, varnost, porabo energije in problematiko preosvetljenega nočnega neba, ki onemogoča astronomska opazovanja. Prvo pobudo za sprejem takšne vladne uredbe je predlagal 8. maja 1997 leta. Torej je minilo osem let, šest mesecev in 16 dni oziroma točno 3122 dni, pa vlada do sedaj v različnih sestavah, kljub temu ni uspela sprejeti te uredbe. čeprav je takrat in tudi potem bilo večkrat s strani skoraj vseh ministrov za okolje, rečeno, da to uredbo podpirajo in da jo bodo pripravili. Poudaril je, da resnično upa, da bodo po 3122 dneh storili kakšen konkreten korak v tej smeri. 

Tiskovne konference so se s strani Pobude za temno nebo udeležili dr. Tomaž Zwitter, Andrej Mohar in Herman Mikuž. Vsi trije so imeli kratke predstavitve.

Vsebina pobude z dne 24. 11. 2005
Magnetogram odgovora Ministra za okolje dr. Janeza Podobnika

————————————————————————————————————————

14. oktober 2005

Članek, ki je bil objavljen v časopisu Žurnal, 14. oktober 2005, stran 68, naklada 240.000 izvodov. Zanimivo, kakšne neumnosti prodajajo neukim Slovencem. Namesto, da bi imeli lepo krajino s kulturnimi znamenitostmi, bomo preplavljeni z reklamnimi plakati. Postajamo najbolj svetlobno onesnažena država v EU pod pretvezo, da moramo doseči evropski nivo. Samo nekaj dejstev: v vsej Nemčiji ni ob avtocestah niti enega osvetljenega panoja (NITI ENEGA!!!!). Ob avtocesti Trst – Benetke prav tako, Čeprav je ravno ta del Italije prenaseljen in v tem delu Italije najmanj pazijo na svetlobno onesnaževanje. Jasno je zakaj: osvetljeni plakati zmanjšujejo prometno varnost, zato jih država z zakoni omejuje, ponekod pa so povsem prepovedani. 

Spletna stran Metropolis Media, kjer je zemljevid vseh njihovih panojev v Sloveniji. 

Metropolis Media osvetlil skoraj 1.300 oglasnih površin po vsej Sloveniji. Vzporedno s projektom osvetljevanja je potekal tudi projekt obnove starih oglasnih objektov…. Nadaljevanje članka [am]

————————————————————————————————————————

20. maj 2005
 

Zasenčene svetilke v logaški občini 

Rezultat pobude za temno nebo je tudi odločitev pristojnih na Občini Logatec, da v bodoče iz občinskih sredstev financirajo samo zasenčeno razsvetljavo. Predvidene obnove in širitve bodo v tej izvedbi. Ravno v teh dneh zaključujejo obnovo in širitev razsvetljave v Hotedršici – vse v cut-off izvedbi. Verjetno bo Hotedršica ena prvih vasi v Sloveniji, ki bo imela izključno zasenčeno razsvetljavo. Problem ostaja še par svetilk ob glavni cesti, ki so sicer v cut-off izvedbi vendar niso strokovno montirane. Postavljene so poševno na cestišče zato svetijo po poljih in bližnjih poslopjih. Po zagotovilu pristojnega na Komunali Logatec bodo tudi to sanirali.

————————————————————————————————————————

16. maj 2005

Po daljšem premoru nadaljujemo aktivnosti proti svetlobnemu onesnaženju 

Po daljšem premoru nadaljujemo z aktivnostmi za nadzor in zmanjšanje svetlobnega onesnaženja v Sloveniji. Nabralo se je precej zanimivega materiala, ki ga bomo skušali objaviti na spletni strani. Tudi same strani bo potrebno preurediti in posodobiti. Uvajamo rubriko “Slovenija ponoči – Slovenija brez zvezd?” v kateri bomo objavljali najboljše posnetke, ki prikazujejo vpliv svetlobnega onesnaženja na okolje in še posebej na vidnost in kvaliteto nočnega neba. Namen rubrike je zbrati kvaliteten dokazni material, ki bo sam po sebi pričal o skrb zbujajočem stanju svetlobnega onesnaženja v Sloveniji. Material bomo uporabili v kampanji proti svetlobnemu onesnaženju. Posentke s podatki pošiljajte uredniku spletnih strani.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja